Jordkällaren
Jordkällaren

Tennbyntie - Tennbyvägen 7

21600 Parainen - Pargas

0400 435391

Meiltä myös kortit

Du kan köpa korten hos oss

Etukortilla - Med Kortet :

Skedvi Bröd 2 pkt för 15 euro. Ett knäckebröd med unik smak och textur som bara finns i ett vedugnsbakat bröd, gräddat för hand!Historien om Skedvi Bröd. En lång historia, kort berättat! Boken om Skedvi Bröd får man låna hem, intressant läsning. Hur det kan gå, då de stora kör över de små!Fabriken i Skedvi byggdes 1941, för att fungera som mejeri åt bygden. 1958 förändrades allt då mejeriet slutade. Forsa Kvarns ägare tog över mejeribyggnaden och grundade ett bageri. Han byggde ugnar och det började tillverka bröd, Forsa Bröd hette det.Forsa Bröd drabbades av ekonomiska problem och blev uppköpt 1964. Produktionen flyttades till Stora Skedvi där hela verksamheten huserade mellan 1975-2013.Det fick namnet Vika Bröd.Även de fick ekonomiska problem och sålde verksamheten till Leksand Knäckebröd år 2005.Leksand drev en fristående verksamhet mellan åren 2005-2013.
Några citat ur boken!Den 23 januari 2013 meddelade Leksandsbröd att tillverkningen av Vika Bröd skulle sluta.Hösten 2013 revs 12 välfungerande vedugnar för att ingen skulle kunna föra traditionen vidare.
Ett citat ur bokenAtt söndra och härska är ett välkänt fenomen sedan både romartiden och Afrikas kolonisering, men aldrig kunde vi ha trott att det sker i livsmedelsbranchen i Svergie år 2013.
Skedvi Bröd grundades med hjälp av Crowfunding.Vi valde Reward based Crowfunding. Det vill säga , vi lovade ut ett paket av det första brödet till dem som satsade några kronor. Den som satte större summa, skulle få komma till fabriken och baka bröd tillsammans med sina kompisar, under förutsättning att våra planer blev verklighet.
Vid vårt uttalade stopp hade 733 privatpersoner och företag tillsammans donerat över 600.000 kronor.Ingen död för knäckebröd!
Första bakmaskinen köptes på blocket. Anders pratade med en av bagarna som besitter de största mekaniska färdigheterna och han svarade: joo....ja...hä skä nog gå å gö nå åt'n där.
Under flera veckor försökte de få ordning på skrothögen , den var inte gjord för att kavla kladdiga rågdegar. Nu börjar en lång och besvärlig tid.
Företaget som tidigare hade rivit ugnarna på uppdrag av Leksandsbröd. Fick nu i uppdrag att bygga upp nya ugnar. Fyra stycken sku det bli, första stenen lades 27 maj 2014.
Anders och Malin( grundarna och ägarna av dagens skedvi bröd) ville sälja 30 % av aktierna för att få kapital till uppstartningen. En man vid namn Benny ringde upp men täckningen på mobilen var dålig och avbröts gång på gång.Haha, det var säkert Abba Benny som ringde. Innan Anders utbrast jaa jisses det var ju han, jag hörde det på rösten.Han hade ätit Vika Bröd hela sitt liv och tyckte att något måste göras.De mötte Benny i Stockholm och här plockat ur boken ett roligt citat som Benny sade till Anders och Malin. Andra halvan måste ni ordna på annat håll så att jag ser att ni har lite driv. Jag hade egentligen bestämt mig redan innan ni kom, men jag var tvungen att ta hit er och se vad ni är för ena typer.Den 4 december 2014 var det invigningen av Skedvi Bröd. Benny Andersson med spelmän uppträdde och omkring 3000 personer lockades till bageriet.
Brödet är suveränt!Benny Andersson